måndag, juli 25, 2005

Newsweek kritisk till rapporteringen av dödsfall orsakade av USA

Under rubriken 'Sanningen är det första civila offret' så rapporterar det i nya numret av Newsweek att rapporteringen angående dödsfall i Irak är missledande. Såhär sammanfattas artikeln:
Tiotusentals av irakier har dödats sedan 2003. Men dödsfallen pga av USA är inte alls så vanliga som krigets kritiker skulle vilja få oss att tro.

Författaren kritiserar den senaste undersökningen från Iraq Body Count där det påstods att ungefär 25000 dödsfall hade varit sedan mars 2003. Newsweek ställer en retorisk fråga om hurvida alla dessa dödsfall är USAs fel:
"Är det polismannens fel om kidnapparen dödar sin gisslan?"

Författaren ifrågasätter hur rättvisande rapporteringen till media var angående hurvida de dödade var civila och rebeller/motståndsmän/terrorister/saddamanhängare som alla strider utan i civila kläder någon uniform, i strid med krigslagar och konventioner. Så när media får information från sjukhus så är det mycket möjligt att de dödade redan hamnar i fel kategori, dvs civila är inte alltid civila.

Sedan tar Newsweek upp något som fick stort utrymme i media efter IBCs rapport och det var påståendet utifrån rapporten att 37% av de civila offren stod USA för, den största kategorin det fanns. Reportern ifrågasätter som jag indelningen i kategorierna 'Okänd agent' och 'kriminella mord'. Reportern härleder att 'okänd agent'-kategorin till viss del innehåller mord från terrorister och rebeller/motståndsmän och skriver om kategorin 'kriminella mord':
"Snacka om lögn, förbannad lögn och statistik. Det är uppenbart för varje person som har varit i Irak att den stora majoriteten av dessa mord är politiska avrättningar och de allra flesta av dessa är från antiockupationsstyrkor och mot varje person som har den minsta lilla förbindelse med amerikanska eller irakiska auktoriteter, vare sig det är lediga poliser eller städerskor. "

Författaren tar även upp Lancetstudien utan att tillföra särskilt mycket nytt även om det kan vara värt att läsa. Det mest intressanta kommentaren är observationen om hur politiska dessa dödsfallsreporter är och hur t.ex Lancet-författarna la upp sin rapport på nätet före publikation för att få genomslag före det amerikanska valet i höstas.

$2.95 a month web hosting Bloggtoppen.se