onsdag, augusti 23, 2006

Generell övervakning ger resultat i Tyskland

I Tyskland har nu två män med libanesiskt ursprung identifierats (varav en gripits) misstänkta för att placerat ut de bomber på tåg som var avsedda att sprängas i luften tillsammans med mängder av ovetande passagerare. Der Spiegel rapporterar att de två misstänkta filmades av en kamera på stationen i Köln och med hjälp bl a av Libanons underrättelsetjänst kunde sedan individerna identifieras. Se också Deutsche Welles artiklar om detta. Vad säger motståndarna av all sorts övervakning om ett sådant scenario i Tyskland där övervakning faktiskt gett resultatet att misstänkta terrorister faktiskt kunde identifieras? Vi vet iofs inte om de kunde identifieras utan sådana metoder men det torde vara osäkert. Övervakning på detta sätt må inte förhindra terroristdåd som de de misstänkta terroristerna skulle utföra i Tyskland, åtminstone inte direkt men dock indirekt. Det kunde lika gärna ha hänt att tågen sprängts i luften och det enda man hade var terroristernas identitet (mycket bättre än inget) men så som fallet är nu kan polisen förhindra framtida brott av dessa individerna om det döms skyldiga, något som antagligen inte varit möjligt utan kameror.

Den första gripna var medlem i radikala islamistiska sekten Hizb_ut-Tahrir som förordar en muslimsk stat byggd på sharialag och en återgång till ett muslimsk kalifat bland annat. Denne person beskrivs av omgivande studenter som vänlig, artig, helt normal och en som inte talade illa om någon. En annan beskrev honom som lite långsam, lite osmart vilket i sammanhanget var bra annars kanske bomberna hade funkat. Ett tänkbart motiv skulle vara hans broders död rapporterar Der Spiegel. Men det är knappast en normal persons reaktion på en död familjemedlem att vilja massakrera mängder av tågpassagerare. När såg vi sist en spanjor som hämnades en släkting som dog i terrorattacken i Madrid med att spränga sig i luften i något förortsområde eller nordafrikanskt land, en britt som hämnades en död släkting genom att försöka döda så många av 7/7-terroristernas släktingar som möjligt. I fallet med en död bror i Libanon var ju inte Tyskland en krigförande part ens.

Der Spiegel har i 'What terror? The Protestant Crusade Conspiracy' också undersökt reaktionen i Tyskland på nyheten om bomberna på tågen av libanesiska muslimer. Konspirationsteorier flödar verkar det som men det är svårt att få någon uppfattning om proportioner av människor med vissa åsikter utan uppgifter om att det är Bush och korsfarare som ligger bakom allt kommer från intervjuade människor som det är oklart hur journalisten valt ut. Dock är det ändå rätt störande.

Andra bloggar om:
,
,
,
,
,

2 Comments:

At 11:09 fm, Blogger mj said...

Man kan ju tex se vad som skrivs i artikeln du citerar.
"I think in an open society you can't have total video surveillance. And I don't think we want to follow the British example of such widespread video surveillance," said Ziercke.

Ziercke rakar vara chef for Bundeskriminalamt och borde ha bra koll...

Jag tror att det ar valdigt fa personer som helt ar emot overvakningskameror. Vissa platser borde overvakas, men i Storbrittanien har det ju gatt over alla granser.

Nu ar aven den andre mannen fast. Anmalde sig sjalv i Libanon.

 
At 11:35 fm, Blogger rgr said...

Jag såg det citatet du pekar på med innan jag skrev inlägget. Detta är ju iofs endast denne persons opinion där människor i allmänhet kan ha olika åsikter men jag håller i alla fall med honom om första meningen och i andra meningen är jag oklar över vidden av videoövervakning i England och hurvida det är för mycket eller för lite.

Faktum kvarstår att de misstänkta terroristerna greps som en följd av generell övervakning.

 

Skicka en kommentar

<< Home

$2.95 a month web hosting Bloggtoppen.se