söndag, oktober 08, 2006

Ledande republikan målar mörk bild av situationen i Irak

John Warner, ledare i armed service committee i senaten och erfaren och brett respekterad republikan, talade efter sitt besök i Irak om situationen där. Det har blivit en relativt stor nyhet i vissa kretsar. Läs t.ex. CBSs 'Key senate republican is grim on Iraq' och TimesDispatch 'Warner creates fallout on Iraq' .

Han talar om t.ex. att kongressen kan tvingas göra en del modiga beslut om inte framsteg görs av irakierna för att minska det sekteriska våldet och bygga upp sitt land. Vidare, som beskrivs i CBS-artikeln, talar han om att inga beslut i så fall kan tas av bordet.

Jag var nyfiken på vad han verkligen sa och i vilket sammanhang eftersom medier ibland har en tendens att välja dramatiska citat. Videon från hans presskonferens hittade jag på C-Span och kan ses här (45 minuter). Han är som vanligt väldigt duktig på att uttrycka sig och som vanligt rätt balanserad i mina ögon. Han går inte bara ut och försöka sprida propaganda men verkar förstå vad det är som pågår och vad som verkar fungera och vad som inte fungerar. Det han är oroad för och faran han ser är att terrorismen sprider sig om terrorister uppfattar att Irak blir en framgång för dem. Medan folk lever ett vanligt liv i flera delar av Irak är det många områden, inte minst i Bagdad, som är otroligt våldsamma. En intressant sak han tog upp är att kanske försöka utnyttja folkets vilja till inflytande via val flera gånger. Han tänkte högt när han talade om en folkomröstning där irakierna själva fick rösta om hur länge amerikanska styrkor skulle stanna. Själv har jag blivit alltmer trött på rapporteringen om Irak med tiden och frågan är hur länge USA politiskt kan fortsätta att ha över hundratusen soldater där med minskat stöd i kongressen för det.

2 Comments:

At 6:29 em, Anonymous Fredde said...

Håller med. Den eviga rapporteringen om Irak börjar bli tröttsam. Speciellt eftersom våldsdåd och bakslag verkar vara den dominerande nyhetsbilden från landet. En folkomröstning om USA:s närvaro i landet vore kanske en idé. Men jag tror att det är ytterst tveksamt att det går att genomföra. Många människor i Irak är idag fullständigt beroende av den amerikanska närvaron för att skydda sig från terrorister och dödspatruller. Det pardoxala är ju att sunniterna, som hela tiden varit emot den amerikanska närvaron, idag är dom som faktistk i stor utsträckning vill ha kvar jänkarna eftersom det bara är jänkarna som kan skydda dem. Vidare är det inte troligt att kurderna är särskilt förtjusta i denna idé heller eftersom man ser USA som en garant för deras nyfunna frihet. Men inte desto mindre en intressant idé. I övrigt hoppas jag att dina inlägg blir lite mer frekventa i framtiden. Har alltid gillat och följt denna blogg!

 
At 3:17 fm, Blogger rgr said...

Kul att du följer bloggen trots min stundtals väldigt oregelbundna uppdateringar. Även om jag kan skriva inlägg efter inlägg med mina tankar och ideer om diverse saker som läsare kan ha synpunkter på eller bli irriterade över eller få inspiration från är det ändå rätt roligt att få lite kommenterar då och då. Ska försöka skärpa lite igen med mer frekvent uppdatering så får vi se hur länge det håller...

 

Skicka en kommentar

<< Home

$2.95 a month web hosting Bloggtoppen.se