lördag, november 11, 2006

USA-valet

Vad ska man tycka om valet som var? Personligen tycker jag nog att resultatet var rätt bra. Det behövdes någon sorts omskakning av den politiska vardagen i Washington. Nu måste republikaner och demokrater samarbeta om de ska få något gjort och kongressen och presidenten är tvungna att både ge och ta. Det har varit för mycket dominans av republikanerna och presidenten enligt mitt tycke, därmed inte sagt att jag håller med om demokraterna i allt vad dem gör, långt ifrån. I flera frågor lutar jag mer åt republikanerna som i illegal invandring, frihandel och en del annat. Vad valresultatet betyder beror nog på vem man frågar. Demokraterna har inte varit så värst eniga om något budskap i valrörelsen utan att det är mer att det är dags för en förändring som varit mandrat med lite Irakkritik och Bushkritik insprängt. Som många nämnt tidigare var det intressant att se att demokraterna förde fram kandidater som inte var för långt till vänster eller liberala inom alla områden. Exempel kan nämnas t.ex. i Pennsylvania (Casey) och Webb i Virginia. Det är säkert rätt väg.

Ibland kan jag undra hur stor sak vi ska göra av demokraternas framgångar. Hade det slutat med någon tiodels procentandels skillnad åt andra hållet i Virginia och Montana hade kanske rubriker varit lite mer återhållsamma men nu är situationen som den är. Det är ju svårt att förklara bort att demokraterna faktiskt vann så många säten som den gjorde i representanthuset.

Irak tror jag, trots all kritik mot sådant t.ex på Erixons site, är en stor bidragande faktor till att republikanerna förlorade till sist. Tim Russert, en av USA mest välkända politiska utfrågare och politiska kommentatorer, har uttryckt just detta. Jag vet att valundersökningar pekar på andra viktiga frågor som ekonomi, korruption och terrorism men att utesluta Irak som faktor missar en viktig bit, kanske den viktigaste för många personer. Samtidigt är det väl så att många som alltid röstat på demokraterna inte lättvindigt röstar på republikanerna och tvärtom och därmed är inte så relevant vad de som bestämt sig sedan länge sagt varit den viktigaste frågan. Hursomhelst gråter jag inga tårar över resultatet.

3 Comments:

At 5:29 em, Blogger Magnus A said...

Bra text! (*)

Jag tycker att det är bra med konkurrensen, och att valresultatet signalerade för republikanerna att de inte vinner på att s a s gå vänsterut.

Vidare ska ju inte valresultatet tolkas som att USA är på väg att lämna Irak. Jag hoppas att den förstärkning som till slut sänts till Irak (som Rumsfeld gav precis innan han knuffades bort, antagligen p g a missmöjet från US Army självt) kommer att få vara kvar i Irak och att man kommande år lyckas hjälpa Irak till en bestående lösning.

(Bloggen "Iraq the Model" menar att många i arabvärlden trodde att demokraternas seger innebär att USA snabbt lämnar Irak, och man skriver att intresset i arabvärlden för mellanperiodsvalet har varit större än någonsin.)

Har även noterat att republikanska medier blåst upp hur demokraternas seger tolkats i arabvärlden, där t o m Irans religiösa/politiska ledare välkomnat demokraternas seger. :-)

Irak var förstås en viktig faktor, men valsegern var väl ändå så pass tydlig att den frågan inte alldeles säkert var den avgörande? Att SVT och andra medier ofta utmålat Irak som den enda avgörande frågan tycker jag är minst lika irriterande (och förutsägbart) som Erixons starka (ungefär lika förutsägbara) nedtoning av Irakfrågan.

-

(*) Styckeindelning av texten hade kanske gjort den lite mer lockande att läsa?...

 
At 10:25 em, Blogger Magnus A said...

(Mellanösterns syn på valen, som iofs är helt off topic skrev Iraq the Model om här.)

 
At 11:21 em, Blogger rgr said...

Att det endast är Irak som spelar roll för väljare menar jag inte. Dels har du andra nationella frågor och sedan också en massa lokala frågor och omständigheter på köpet. En del republikanska kandidatorer förlorade pga av kopplingar till korruption osv.

Både republikaner och demokrater väntar annars här på Irakgruppens rapports som leds av James Baker och där den nye försvarsministern ingått. Enligt Mccain på morgontv idag så skulle den gruppen föreslå någon sorts samtal i regionen angående Irak men det gavs inte så mycket detaljer så det återstår att vänta vidare.

 

Skicka en kommentar

<< Home

$2.95 a month web hosting Bloggtoppen.se